dilluns, 15 de juliol del 2013

LA (RE)GENERACIÓ DEMOCRÀTICA: UN ANHEL SOCIAL



En aquests temps que corren, de crisi econòmica, social i de valors en què tot està en qüestió sembla, paradoxalment, que la legitimitat democràtica gaudeix d’una salut confortable. Certament, existeix un elevat grau de recolzament entre la ciutadania cap al règim democràtic, però de manera paral·lela creix la desconfiança respecte als partits polítics, la classe política i el funcionament de les institucions. Aquest fenomen que conjuga l’acceptació del sistema polític i democràtic amb una valoració negativa de la gestió dels governants rep el nom de cinisme democràtic. Es tracta, doncs, d’un tret característic de la cultura política espanyola i un dels principals elements de la desafecció política. Tots els indicadors retraten que la ciutadania situa els actors polítics tradicionals (partits, institucions) com un dels seus malsons, només per darrere de l’atur i dels problemes econòmics. I això, com a societat, ens suscita una gran preocupació i ens aboca a la necessitat de reflexionar seriosament.

D’acord amb  el  Informe sobre la democracia en España 2012”, la valoració de la democràcia a l’Estat  espanyol se situa en 5,8 punts sobre un total de 10. Aquest resultat suposa un punt menys respecte la nota obtinguda l’any 2010 i consolida la tendència negativa que es percep des de 2007. Els experts coincideixen a assenyalar que el control de la política, actualment subordinada als dictats dels cada vegada més poderosos mercats, ha esdevingut el principal dèficit democràtic del nostre país. D’una banda, les persistents ingerències internacionals en la política estatal i la dependència del poder polític a l’econòmic constitueixen els problemes més greus de la nostra democràcia. La ciutadania, segons els experts, creu que el poder representatiu perd autoritat front al no representatiu i, que el Govern estatal perd competència front a les institucions supraestatals. D’altra banda, ambdós, experts i ciutadania, coincideixen a subratllar que la corrupció i la baixa qualitat de la classe política s’inclouen entre les principals mancances del sistema democràtic. A més, l’informe recalca que les urnes es presenten com un mecanisme vàlid per al control dels representants polítics: la corrupció té un cost electoral i ha de ser un al·licient per a una pràctica política més honesta, el mecanisme per tant, actua com a impediment per als deshonestos.

A banda d’això, és evident que l’escassa transparència que regeix la presa de decisions polítiques i el baix rendiment de comptes de la gestió política davant de les institucions democràtiques i de la ciutadania són factors, tots ells, que cal abordar de manera imminent. 

Durant els darrers anys, les protestes ciutadanes al carrer expressades a través de moviments com el 15-M o la Primavera Valenciana han esdevingut una força creixent en l’esfera política. Les seues accions de protesta respecte al funcionament de la democràcia i els actes en què expressen la desconfiança cap a la classe política posen de relleu un fet insòlit: una ciutadania reflexiva, conscient i amb capacitat crítica ha esclatat arreu del país. Convé recalcar que les cohorts més joves, aquelles que posseeixen els nivells educatius més elevats, nodreixen essencialment aquesta enèrgica massa d’individus amb judici polític.

Nosaltres, la joventut, pertanyem a la generació amb un major nivell d’estudis, preparació i formació que la precedent. Som una generació que hem crescut amb valors democràtics i ens hem format en un espai en què els principis de llibertat i d’igualtat ens han definit  de manera col·lectiva. Malgrat això, les nostres expectatives de cara al futur més immediat són ben magres. És per això que estem convençuts de la necessitat de regenerar el sistema democràtic a fi que el rendiment del mateix esdevinga eficaç per a la ciutadania. Els partits polítics, la classe política i les institucions requereixen de profunds canvis per tal de fer front a les noves realitats socials i fins ara no estan donant solucions eficaces, no propicien els canvis necessaris. La regeneració democràtica dels actors polítics, indispensablement, haurà de venir de la mà d’aquesta preparada generació.

Farem nostres les paraules de l’intel·lectual valencià, J. Francesc Mira en referència a l’acció política. Aquest assenyala que els seus fonaments, ara més necessaris que mai, haurien de ser: l’ètica de la veritat, l’ètica de la raó i l’ètica de la responsabilitat.


Rubén Gomar i Morant

Estudiant de Ciències Polítiques i de l’Administració Pública

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada