dijous, 31 d’octubre del 2013

La Pobla del Duc participa a l’homenatge d’Ontinyent a les víctimes del camp d’extermini de Mathausen



Amb motiu dels actes commemoratius organitzats per l’Ajuntament d’Ontinyent en memòria dels combatents valencians als camps d’extermini nazis dins del programa “Guerra i Oblit”, el proper dia 1 de novembre de 2013, l’Ajuntament de La Pobla del Duc participa en l’homenatge a les víctimes vallalbaidines que foren confinades al camp d’extermini nazi de Mathausen-Gusen.

L’acte oficial de commemoració tindrà lloc a les 12 hores del matí en el cementiri municipal d’Ontinyent i allí es recordarà també als veïns de La Pobla del Duc,  joves que malauradament estigueren internats als camps d’extermini alemanys, la majoria d’ells per raons polítiques o racials. També està programada una conferència a càrrec de l’historiador Antonio Calzado el dia 22 de novembre a les 20 hores en l’auditori municipal de La Pobla del Duc.

L’Alcalde de La Pobla del Duc, el socialista Vicent Gomar, destacava la importància “de rememorar uns temps miserables i foscos que mai no haurien de repetir-se, denunciar el nazisme, i igualment, recordar els valldalbaidins i valencians i totes les víctimes que van tindre la mala fortuna de patir en carn pròpia aquella desgraciada etapa de la història del segle XX. Van ser persones lluitadores que ho donaren tot, els seus dies, les seues forces, la seua llibertat, les seues vides, al servei d’una resistència que ens ha salvat a tots”, concloïa.

Els veïns de La Pobla dels que es té informació documentada són:

Joan Bataller, nascut a La Pobla del Duc el 4 de febrer de 1907, exiliat a França, on va ser capturat per la Gestapo a Tolosa en juliol de 1944 i traslladat al camp de concentració de Buchenwald on va estar pres 248 dies fins que  l’11 d’abril de 1945 fou alliberat per les tropes nord-americanes.

Eusebi Pimentel Perelló, nascut a La Pobla del Duc el 20 de desembre de 1913. Va ser capità de l’exércit republicà en terres catalanes i sergent del Regiment d’Infanteria d’Almansa. En 1938 va ser traslladat al camp de concentració. En 1993 va concedir una entrevista a la revista Crònica  en la que contava les vivències al camp de concentració de Mauthausen. Per a saber mes,  es pot consultar el llibre de Mariano Constante Campo, “Los años rojos. Españoles en los campos nazis” editat en 1974.

Salvador Fayos Gomar, nascut a La Pobla del Duc el 12 d’agost de 1913, exiliat a França i segrestat també per la Gestapo. En 1941 va ser enviat al camp de concentració de Mauthausen. Després de 1470 dies de captiveri és alliberat per les tropes nord-americanes el 5 de maig de 1945.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada